Warning ! cookie path is empty! Check in in the Admin Control Panel or set it in the PhpMyAdmin table: prefix_config - cookie_path row
 |
|
Wystawa "Warto byc Polakiem" w Wieluniu |
Author |
Message |
tomow
Ma stragan na targu

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
Wystawa została przestawiona. Na wystawie nie ma żadnej reklamy, jest tylko informacja o wsparciu jej finansowania przez SKOK, co można znaleźć na każdej wystawie. Mecenat jest czymś innym niż reklama.
Obawiam się, że ludziom niszczącym wystawę bliskie były niektóre z poglądów zaprezentowanych przez Ferbika. Sądziłem, że źle zrozumiałem jego pierwszą wypowiedź w tym temacie. Okazało się jednak, że Ferbik pokazał swoją małość, jak to miało miejsce wielokrotnie na tym forum. Jeśli chodzi o pozostałe informacje to przekazuje:
- Terenem wokół pomnika zawiaduje Urząd Miasta i Gminy Wieluń
- Lech Kaczyński był doktorem habilitowanym, prof. UKSW. Nie wiem czy pan Ferbik studiował, a jeśli tak to czy byli tam profesorowie, ale zwyczajowo na uczelniach nie odróżnia się profesorów belwederskich od uczelnianych, nazywając ich profesorami.
- Nie wiem kto tu ma prawo do definiowania prawdziwej polskości, ale pewnie istnieją osoby, które mają takie zapędy
- Wystawa ma służyć przybliżeniu idei, postaci i spuścizny Lecha Kaczyńskiego jako polityka, Prezydenta RP, a także zwykłego człowieka
- Organizator wystawy o aborcji był inny. A nienawiść do takich wystaw bierze się ze złego wychowania i nienawiści do innej strony sceny politycznej czy innych poglądów moralnych. Chciałem zauważyć, że ja np. nie sikam pod pomnikiem "Pogromcom hitleryzmu", a niektórzy niszczą wystawę o Prezydencie RP, którego nawet po śmierci dotyczy prawo do ochrony czci, czyli można skazac człowieka za obrazę prezydenta, nawet za takie działania, jak to wandali w Wieluniu.
Jestem trochę zażenowany poziomem dyskusji. |
|
|
|
ryba
Przyjeżdża na zakupy

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
Mam wrażenie, że niektórzy tutaj po prostu nie życzą sobie wystawy, która im nie odpowiada ideologicznie, ale żeby to jakoś retorycznie zakamuflować, podają różne inne argumenty przeciw. Mnie też nie było po drodze z prezydentem Kaczyńskim, ale nie przyszło mi do głowy zżymać się na wystawę o nim. Przy czym oczekiwałbym, że jeśli kiedyś zorganizowana zostanie ekspozycja przez jakieś środowisko z przeciwnego ideowego bieguna, to nie będzie protestów i szantażu moralnego lokalnych władz, że sprzyjają "cywilizacji śmierci". |
|
|
|
miko 005
WIELUNIAK

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
[quote="tumasz"]Przykro trochę jest na ten przykład mi, że wystawa stoi w tym właśnie miejscu, bo planując zabawę z dzieciakami w ramach akcji Wieluń Czyta! miałem na myśli ponowne jej zorganizowanie w TYM, najbliższym Bibliotece miejscu, a tak muszę z dekoracją i oprawą wynieść się w jakiś inny kąt.[/quote]
Ale zdajesz sobie z tego sprawę, że wtedy komuś innemu przykro by było, gdyby w tym samym momencie i w tym samym miejscu (czytania dzieciom) chciał posiedzieć sobie w spokoju.
To tak tylko w kwestii wzajemnych "przykrości". Ludzie dajcie spokój.
[quote="tomow"]Jestem trochę zażenowany poziomem dyskusji.[/quote]
Z przykrością muszę się pod tym podpisać. |
|
|
|
Ferbik
Administrator

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
[b]tomow[/b], nie obrażaj mnie, bo nigdy nie dopuściłbym się aktu wandalizmu, a to, jakie mam zdanie, powinieneś uszanować, mimo, że się z nim nie zgadzasz. Popieram w pełni tumasza i o to mi głównie chodziło. Z tego skwerku służącego ludziom do odpoczynku zrobił się prywatny folwark pisu i przyległej parafii. Tylko i wyłącznie o to mi chodziło, więc wrzuć na luz. Oczywiście to jest tylko moje spostrzeżenie.
Pytania powyższe zadałem z czystej ciekawości, nie znajdując wcześniej odpowiedzi, a zrodziły się po przeczytaniu wielu postów pod artykułem na onecie. To Ty poczułeś się zaatakowany, więc chamsko na nie odpisałeś, obniżając poziom dyskusji do swojego. EOT.
[quote="miko 005"]Ale zdajesz sobie z tego sprawę, że wtedy komuś innemu przykro by było, gdyby w tym samym momencie i w tym samym miejscu (czytania dzieciom) chciał posiedzieć sobie w spokoju. [/quote]
A Ty zdajesz sobie sprawę, że to teren przed wejściem głównym do biblioteki? Za chwilę semafory na skrzyżowaniach będą w kształcie krzyży. Nie popadajmy w paranoję. Czy pierwotnie Brama Kaliska posiadała krzyż, czy może był to wymysł kogoś żyjącego w naszych czasach? Nie odpowiadaj, jeśli znasz historię. |
|
|
|
Mrówek
Moderator

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
Wystawa została przestawiona trochę dalej od pomnika Papieża i już jest trochę lepiej z lokalizacją. Jest mniej "nałaźliwa". Co do wystawy. Kampanie wyborczą czas zacząć... |
|
|
|
Ferbik
Administrator

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
[quote="niezalezna.pl"]Represje wobec wystawy o Lechu Kaczyńskim - niezalezna.pl(foto. Krzysztof Dziuba)
Po medialnej burzy, którą wywołało zniszczenie wystawy „Warto być Polakiem” poświęconej Lechowi Kaczyńskiemu, zapadła decyzja o... przeniesieniu ekspozycji w miejsce, które praktycznie uniemożliwia jej oglądanie.
Z ustaleń portalu Niezależna.pl wynika, że władze Wielunia wydały dyspozycję o przeniesieniu wystawy w inne miejsce. Ekspozycję ustawiono w wąskiej alejce, co praktycznie uniemożliwia jej oglądanie. W założeniu twórców wystawa składa się z plansz z fotografiami i fragmentami przemówień Lecha Kaczyńskiego, wokół których można swobodnie przechodzić, aby zapoznać się dokładnie z każdym elementem wystawy. Po interwencji władz Wielunia wystawa została ustawiona nieopodal krzaków i trawnika w wąskiej alejce. [b]Co ciekawe urzędnik decyzję o przeniesieniu wystawy motywował tym, że utrudnia ona przejście mieszkańcom i przeszkadza w wypoczynku osobom, które odpoczywają na ławkach znajdujących się nieopodal pierwotnej lokalizacji.[/b]
[b]W Wieluniu wystawa została ustawiona w niedzielę. Niestety długo nie postała. Wczoraj informowaliśmy, że plansze zostały dosłownie wykopane z ram, a główna plansza została rozdrapana.[/b] Szczególnie dotkliwie podrapane zostało zdjęcie z twarzą śp. Lecha Kaczyńskiego.
Z ustaleń portalu Niezależna.pl wynika, że sprawa została już zgłoszona policji, a na zniszczonych planszach zabezpieczono ślady butów. Miejskie kamery, które powinny sfilmować całe zajście, znajdują się obecnie w konserwacji, więc miejscowa policja nie dysponuje nagraniami z monitoringu.
W miarę możliwości wystawa została odtworzona. Będzie ją można oglądać do do 1 września włącznie, kiedy to w Wieluniu odbywać się będą obchody 73. rocznicy wybuchu II Wojny Światowej. 3 lata temu na takich obchodach gościł śp. Lech Kaczyński.
[/quote]
Pierwsze wytłuszczenie: widocznie nie jestem osamotniony w myśleniu, jak widać po powyższym.
Drugie wytłuszczenie: zniszczone, a raczej wypchnięte z ram zostały chyba 4 postery - tylu się doliczyłem na swoich zdjęciach, więc po co pisać: "długo nie postała", skoro jeszcze stoi?
I to jest ta NIEZALEŻNA PE EL... żenada!
Aaaaa... i zapomniałbym. Polecam komentarze pod artykułem:
http://niezalezna.pl/32132-represje-wobec-wystawy-o-lechu-kaczynskim
Sami intelektualiści jak widać, się tam wypowiadają. |
|
|
|
dawid
W trakcie przeprowadzki do Wielunia się gra, się ma

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
[quote="Ferbik"]Aaaaa... i zapomniałbym. Polecam komentarze pod artykułem: [/quote]
"Wyhodowała Cybę, oraz zwyrodnialców niszczących wystawę. POLSKA za panowania Tuska to afery , zabójstwa i niszczenie wszystkiego co jest PiS na pewno z wielkiej miłości wszczepione przez partie miłosierdzia."
"Widzę w tym aspekcie beztroskę, może naiwność organizatorów, którzy nie pilnowali tych tablic.Pewnie postawili i poszli do domu, zamiast obserwować i w razie potrzeby filmować oraz robić zdjęcia tym napastnikom."
To tylko niektóre teksty. Jak czytam komentarze pod tekstem w www.niezalezna.pl to nie wiem, czy się śmiać, czy płakac? |
|
|
|
ourson
Moderator

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
[b]dawid[/b], to po prostu druga strona barykady... podobne uczucia wzbudzają komentarze na onet.pl ;-)
Ta medialna burza to nasze forum, czy jakieś inne wieluńskie media? :?: |
|
|
|
|
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum You cannot attach files in this forum You can download files in this forum
|
Add this topic to your bookmarks Printable version
|
|